Home » De club » Historie

Historie

Het begin

Sc Heerenveen werd opgericht op 20 juli 1920 onder de naam Athleta.

De naam werd na de oprichting vele malen veranderd, in 1977 werd de naam voor de laatste keer veranderd van vv Heerenveen naar sc Heerenveen. Dit kwam doordat de amateur afdeling werd gesplitst van de professionele afdeling.

Een elftalfoto van Spartaan rond 1922.

Betaald voetbal in Heerenveen

Vanaf 1954 werd het betaald voetbal ingevoerd in Nederland, VV Heerenveen was een voorstander van het betaalde voetbal, alleen een aantal spelers niet waaronder clublegende Abe Lenstra. Lenstra had eerder een blanco cheque geweigerd van Fiorentina. Hij vertrok uiteindelijk uit onvrede naar sportclub Enschede voor 10.000 gulden.

Abe Lenstra weigert de blanco cheque van Fiorentina

Een elftalfoto van VV Heerenveen in 1954

De magere jaren

De jaren zestig verliepen dramatisch voor VV Heerenveen. Niet alleen op sportief vlak maar zeker op financieel vlak. Op het moment dat de nood het grootst was steunde de bevolking van Heerenveen de voetbalclub door Aktie 67 op-te-richten. VV Heerenveen speelde op dat moment in de tweede klasse. In 1970 werd VV Heerenveen kampioen en promoveerde naar de eerste divisie.

Het eerste bestuur van Aktie 67.

Enorme bloeiperiode onder Riemer van der Velde

In 1985 werd de ‘’Bakkeveenster’’ Riemer van der Velde gevraagd om voorzitter te worden van sc Heerenveen. Dit bleek een gouden greep want van der Velde bleef uiteindelijk tot 2006 voorzitter van de Friese club.  Toen van der Velde bij sc Heerenveen in dienst trad was de club op sterven na dood, zo had het grote schulden en ook op sportief vlak verliep het dramatisch. Maar door de inzet van vele mensen, waaronder van der Velde was sc Heerenveen in relatief korte tijd uit de malaise gekomen. Ook op sportief vlak verliep het ook stukken beter door een aantal versterkingen, en werd het leuk voetbal gespeeld onder trainer Henk van Brussel.

In 1985 werd Foppe de Haan benaderd om Henk van Brussel op te volgen, hij zou uiteindelijk tot 1988 hoofdtrainer van het eerste elftal blijven. De werkwijze van de Haan was nog niet helemaal het succes geworden bij het eerste elftal, maar het bestuur zag in dat Foppe de Haan een uitstekende trainer was, dus werd hij gevraagd de jeugdopleiding van sc Heerenveen te verbeteren, ook dat bleek een gouden greep, want de Haan wist de jeugdopleiding helemaal te herstructureren. Vervolgens was de Haan assistent trainer bij het eerst elftal, om vervolgens in 1992 het stokje over te nemen van Fritz Korbach en met veel succes bleek later.   

Riemer van der Velde kort na zijn aanstelling als voorzitter van sc Heerenveen (1985)

Riemer van der Velde (R)

wordt geïnterviewd door een journalist van Omrop Fryslan voor de bekerfinale van 1993.

Eerste divisie

Tussen 1970 en 1993 speelde sc Heerenveen 22 seizoenen in de eerste divisie, met een onderbreking van één seizoen. In het seizoen 1989-1990 promoveerde sc Heerenveen namelijk naar de Eredivisie onder leiding van Fritz Korbach. Na één seizoen degradeerde de club alweer terug naar de eerste divisie. Sc Heerenveen kwam slechts 1 doelpunt tekort om directe degradatie te ontlopen. In het seizoen 1992-1993 promoveerde sc Heerenveen opnieuw naar de Eredivisie onder leiding van Foppe de Haan, waar het nu nog steeds in uitkomt.

Trainer Fritz Korbach wordt op de schouders genomen na de eerste promotie van sc Heerenveen in 1990

De spelers en trainer Foppe de Haan (in de kinderwagen) vieren uitbundig feest na de tweede promotie in 1993

 

Eredivisie (1993-heden)

Sc Heerenveen speelt in het seizoen 2014-2015 het 22e opeenvolgende seizoen in de Eredivisie.

Vanaf 1993 speelt sc Heerenveen in de Eredivisie, van 1993 tot 1998 speelt Heerenveen in de middenmoot van de Eredivisie of net daaronder. In 1998 wordt voor het eerst in de clubhistorie Europees voetbal gehaald. In het seizoen 1999-2000 behaalde sc Heerenveen de beste eindklassering in de Eredivisie door de 2e plaats te behalen, dat betekende dat sc Heerenveen voor de eerste keer in de club historie kon deelnemen aan de Champions League.

Een Champions League wedstrijd in het Abe Lenstra stadion in het seizoen 2000-2001.

Sc Heerenveen nam in totaal 16 keer deel aan een Europese voetbalcompetitie.

(1 keer Champions league, 2 keer Europa league,1 keer Europacup II, 6 keer UEFA Cup en 6 keer Intertoto Cup)

Aan het begin van het seizoen 2003-2004 maakte Foppe de Haan bekend aan het einde van het seizoen te stoppen als trainer van sc Heerenveen. Hij werd aan het einde van dat seizoen opgevolgd door oud speler en oud assistent trainer Gertjan Verbeek.

In 2006 maakte ook voorzitter Riemer van der Velde bekend af te treden als voorzitter na 31 jaar verbonden te zijn geweest aan sc Heerenveen, hij werd bij zijn afscheid benoemd tot ere voorzitter van sc Heerenveen.

Gertjan Verbeek bleef uiteindelijk tot 2008 trainer van sc Heerenveen, na meerdere keren Europees voetbal te hebben gehaald, vertrok hij naar Feyenoord en werd opgevolgd door de Noor Trond Sollied.

Foppe de Haan maakt een ereronde door het Abe Lenstra stadion op de schouders van zijn spelers.

Gertjan Verbeek in zijn tijd als hoofdtrainer van sc Heerenveen.

Tijdperk na de Haan en Verbeek

17 mei 2009 is een historische dag uit de historie van sc Heerenveen, op die dag werd de eerste prijs uit de clubhistorie gewonnen. FC Twente werd in de finale van de KNVB beker verslagen na een bloedstollende strafschoppenserie (5-4). In 1993 en 1997 haalde sc Heerenveen ook de finale van de KNVB beker maar deze finales werden allebei verloren (1993: 6-2 van Ajax, 1997: 4-2 van Roda JC)

Onder het motto ‘’drie keer is scheepsrecht’’ vertrokken ruim 25.000 Friese voetbalfans naar De Kuip in Rotterdam.

Aanvoerder Michel Breuer houd de KNVB beker omhoog.

De spelers werden midden in de nacht gehuldigd bij het Abe Lenstra stadion.

Op 31 augustus 2009 na 5 speelronden in het seizoen 2009-2010 werd trainer Trond Sollied ontslagen vanwege slechte resultaten. Zijn opvolger werd Jan de Jonge, ook hij hield het vroegtijdig voor gezien bij sc Heerenveen. Op 5 februari 2010 werd Jan Everse aangesteld als trainer tot het einde van het seizoen. Sc Heerenveen eindigde dat seizoen op een teleurstellende 11e plaats in de Eredivisie.

Ron Jans was in het seizoen 2010-2011 en 2011-2012 trainer van sc Heerenveen, het eerste seizoen onder Jans verliep teleurstellend en de club wist zich net niet de kwalificeren oor de play-off voor Europees voetbal. Het tweede seizoen onder Jans verliep vele malen beter, sc Heerenveen wist zich rechtstreeks te kwalificeren voor de Europa League door de 5e plaats te behalen in de Eredivisie, en deed het zelf een beetje mee om het landskampioenschap.

Ron Jans neemt afscheid van het Heerenveen publiek na het behalen van Europees voetbal.

Meer recentere tijden (2012-heden)

Marco van Basten werd de opvolger van Ron Jans bij de Friese club, Heerenveen werd al voor de groepsfase van de Europa League uitgeschakeld door het Noorse Molde FK.

Het eerste seizoen onder van Basten verliep in het begin moeizaam maar de club wist de play-off voor Europees voetbal te halen. Daarin werd het uitgeschakeld door FC Utrecht.

Ondanks de verkoop van sterspeler Filip Đuričić bleef Heerenveen zich handhaven in de subtop van de Eredivisie. Mede dankzij topscorer Alfred Finnbogason en het doorgebroken talent Hakim Ziyech werd een keurige 5e plaats behaald.

Het seizoen 2013-2014 was vooral het seizoen van de vele jeugdspelers die doorbraken in het eerste elftal van sc Heerenveen. Hakim Ziyech, Kenneth Otigba, Daley Sinkgraven, Bilal Başacıkoğlu en Joost van Aken stonden meerdere malen in de basis en wisten allen door te breken.

Op 19 januari 2014 maakte Marco van Basten bekend zijn contract niet te willen verlengen bij de Friese club. Op 31 maart 2014 werd Dwight Lodeweges aangesteld als nieuwe trainer hij tekende een contract voor één seizoen.

Marco van Basten juicht na een goal.

Het eerste seizoen onder leiding van Lodeweges verliep goed, er werden veel goede wedstrijden gespeeld met leuk aanvallend voetbal, dit resulteerde in een keurige 7e plek in de competitie. In de play-offs schakelde sc Heerenveen Feyenoord uit, in de finale was Vitesse echter te sterk en dus miste sc Heerenveen op een haar na Europees voetbal.

Lodeweges verlengde in februari 2015 zijn contract bij sc Heerenveen. Het tweede seizoen verliep echter aanzienlijk slechter. Na een wisselvallige start en een aantal nederlagen op rij besloot Lodeweges na een beschamende 2-5 thuisnederlaag tegen Feyenoord op te stappen ''in belang van de club''. Oud-trainer en clubicoon Foppe de Haan werd gevraagd om in ieder geval de komende vier wedstrijden te taken van Lodeweges over te nemen. Al snel bleef de Haan aan tot de winterstop, maar nog voordat de winterstop begon kondigde de Haan aan het seizoen af te maken als trainer.

De resultaten werden na de terugkeer van de Haan beter er werden een aantal goede overwinningen geboekt en sc Heerenveen wist onderste regionen van eredivisie weg te komen. Na een goede reeks werden de resultaten weer wisselvalliger, en eindigde sc Heerenveen uiteindelijk op een teleurstellende 12e plek.

Foppe de Haan beëindigde na het seizoen 2015-2016 zijn trainerscarrière definitief, hij was in drie verschillende periodes 16 seizoenen werkzaam geweest als hoofdtrainer en in totaal meer dan 20 jaar werkzaam geweest voor sc Heerenveen.    

Met ingang van het seizoen 2016-2017 is Jurgen Streppel de trainer van sc Heerenveen.   

Dwight Lodeweges samen met Sam Larsson.

Foppe de Haan bedankt de supporters, na zijn allerlaatste thuiswedstrijd als trainer.

Het scouten van pareltjes

sc Heerenveen staat ook bekend als de club met een goed aan- en verkoopbeleid. Zo haalt de club veel spelers bij Scandinavische clubs vandaan, en ook bij andere clubs in Nederland.

Namen als Jon Dahl Tomasson, Igor Kornejev, Ruud van Nistelrooij, Marcus Allbäck, Daniel Jensen, Mika Väyrynen, Michael Bradley, Klaas-Jan Huntelaar, Georgios Samaras, Afonso Alves, Danijel Pranjić, Miralem Sulejmani, Luciano Narsingh, Daryl Janmaat en Filip Đuričić hebben bij sc Heerenveen een grote stap gezet in hun professionele voetbal carrière.

Sc Heerenveen is in 30 jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in de subtop van de eredivsie. En een club die op sportief als op financieel vlak alles goed op orde heeft. Sc Heerenveen is uniek te noemen, het ‘’wij gevoel’’ is daarbij heel belangrijk, de club is van iedereen. De laagdrempeligheid van de club is uniek in Nederland en misschien wel in wereld.

De supporters van sc Heerenveen steunen de club in goede en slechte tijden.