Home » De club » Het stadion

Het stadion

Het complex in de beginjaren

Athleta (de naam van sc Heerenveen tijdens de oprichting in 1920) speelde zijn thuiswedstrijden op de Thialfbaan aan de maasdijkstraat in Heerenveen.

Sportpark noord

In 1927 wordt het nieuwe sportpark Noord geopend aan de J.H Kruisstraat in Heerenveen.

Op één van de velden was een voetbalveld aangelegd. Verder beschikte het complex over een houten hoofdtribune en kleedboxen, dankzij de faciliteiten ging het bergopwaarts met VV Heerenveen. In 1946 werd er tijdens de jaarvergadering gesproken over een grote uitbreiding van het sportpark, zo zouden er bij topduels 15.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Er kwam echter niks van terecht. Wel werden er aan de beide kanten van de hoofdtribune een extra rij staanplaatsen gecreëerd.

De veranderingen volgden elkaar in rap tempo op, zo werd er in 1948 een groot scorebord gebouwd, waarop de opstelling handmatig weergegeven kon worden.

Het toeschouwersrecord op sportpark Noord stamt uit 1949. Er waren 22.000 toeschouwers aanwezig bij de wedstrijd VV Heerenveen  - AGOVV (uitslag 1-3)

Aktie 67 bouwde in 1968 van oude telefoonpalen die ze kochten van de PTT reclameborden in het stadion.

De oude hoofdingang van sportpark Noord aan de J.H Kruisstraat.

De oude houten hoofdtribune.

Op de tribune worden de lederen ballen gedroogd

Feest op sportpark Noord na de promotie van VV Heerenveen.

De naamsverandering

In 1971 werd de houten hoofdtribune afgebroken en moest plaatsmaken voor een nieuwe stenen tribune. In deze tribune werd een radiokamer gemaakt voor de stadion omroeper en commentatoren voor radio en televisie. In 1981 werd de nieuwe lichtinstallatie in gebruik genomen. Tot dan toe speelde Heerenveen alleen maar op zondagmiddag maar sinds toen konden er ook wedstrijden op zaterdagavond gespeeld worden.

Na het overlijden van Abe Lenstra (in 1985) werd sportpark Noord omgedoopt tot het Abe Lenstra stadion, dit gebeurde uiteindelijk in maart 1986. 

De Nieuwe hoofdtribune in 1971.

Mevrouw Hil Lenstra veranderd de naam van het stadion.

Deze foto bijzondere foto heeft de sc Heerenveen site van sc Heerenveen gekregen voor gebruik op deze website.

De foto toont een vertrouwd beeld, supporters die onderweg zijn naar een wedstrijd van hun club. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een mooie luchtfoto van een volgepakt Abe Lenstra stadion aan de J.H. Kruisstraat.

Van oud naar nieuw

Aan het begin van de jaren 90 werd het stadion te klein voor het groeiende aantal toeschouwers en sponsoren. Uit pure noodzaak worden er containers bij het stadion geplaatst die als kantoor gebruikt kunnen worden en worden er een aantal noodtribunes bijgebouwd om het steeds groeiende supportersaantal zo goed mogelijk te kunnen herbergen.

In 1993 is de kogel door de kerk er wordt een hypermodern stadion gebouwd aan de nieuwe rijksweg. Op 1 oktober werd de eerste paal in de grond geslagen door KNVB voorzitter Jos Staatsen.

Op 4 juni 1994 werd de laatste wedstrijd gespeeld in het oude Abe Lenstra stadion, het was een duel tussen het eerste elftal en een team van oud spelers. De avond werd afgesloten met het voor de laatste keer uitschakelen van de lichtmasten door Hil Lenstra, de weduwe van Abe Lenstra en het nodige vuurwerk.

Het oude stadion maakte plaats voor een uitbreiding van het ziekenhuis de Tjongerschans en voor woningbouw.

Een van de laatste foto's die van het oude stadion gemaakt is, hierop zijn de hoognodige noodtribunes te zien die in de laatste fase nog werden bijgebouwd om zoveel mogelijk supporters te kunnen herbergen.

Een artikel uit de Leeuwarder courant.

de fans nemen afscheid van het oude stadion.

Het nieuwe onderkomen

In 1992 werden de eerste plannen gepresenteerd voor een nieuwe voetbaltempel aan de gemeente Heerenveen. Deze plannen werden snel goedgekeurd.

Het bestuur van sc Heerenveen wilde de hoeken van het stadion dichtbouwen maar hier was te weinig budget voor. Maar dit werd op een ‘’typische Heerenveense wijze’’ opgelost,

Het eerste ontwerp van het nieuwe stadion.

hier nog met de hoeken open.

Voorzitter Riemer van der Velde en een aantal sponsoren zorgden ervoor dat het geld snel op tafel kwam.

Er kwamen in het stadion 11.192 blauwe stoeltjes en 1322 witte en 519 rode stoeltjes.

Tijdens de bouw van het stadion werden er open dagen georganiseerd om supporters alvast kennis te laten maken met hun nieuwe stadion.

De bouw van het Abe Lenstra stadion is uniek te noemen, binnen 10 maanden werd er een geheel nieuw stadion uit de grond gestampt. Dat helemaal was afgestemd op de laatste reglementen van  de KNVB en de UEFA.

Zo waren er geen hekken en afrasteringen, alleen zitplaatsen, video bewaking en een speciaal vak voor uitsupporters.

sc Heerenveen was de trendsetter in Nederland met het bouwen van een nieuw stadion, vele clubs volgden het voorbeeld van sc Heerenveen.

De bouw van de nieuwe voetbaltempel in de afronding.

Prins Willem Alexander vericht de eerste aftrap.

Op 20 augustus 1994 werd het stadion officieel geopend door toenmalig kroonprins Willem Alexander.

Ook werd er een prachtig standbeeld van Abe Lenstra onthuld vlak voor de hoofdingang door Hil Lenstra.

Mevrouw Lenstra en voorziter Riemer van der Velde bij het standbeeld van ''us Abe''

In 1996,1997 en 2000 werden de commerciële plekken in het stadion uitgebreid met ongeveer 1000 plaatsen en ook werd de capaciteit verhoogd.

Tussen 2004 en 2006 vond een grote verbouwing plaats in het stadion. Het Abe Lenstra stadion is sindsdien onderdeel van sportstad Heerenveen, een multifunctioneel sportcentrum naast het stadion. Door deze verbouwing werd de capaciteit verhoogd naar 25.000 plaatsen.

Als laatste werd in 2007 en 2008 het stadion uitgebreid naar de huidige capaciteit van 26.100 plaatsen ook werden de rolstoel plaatsen verplaats naar de gracht van het stadion.

In 2014 werden de zakenloges opgeknapt.

Het Abe Lenstra stadion in 1997.

aan de linkerkant van het het hoofdgebouw wordt gewerkt aan de uitbreiding van de commerciële ruimtes.

Sportstad Heerenveen is in aanbouw.

Het Abe Lenstra stadion anno 2014

Vanaf 1994 is er veel verandert in en om het stadion, maar het Abe Lenstra stadion heeft altijd zijn sfeer behouden, mede dankzij het nieuwe stadion is sc Heerenveen geworden tot de club die het nu is.